Počinje proljeće, prije toga pomračenje Sunca

Proljeće ove godine počinje noćas u 23,46 sati. Na dan proljetne ravnodnevice dan i noć nisu jednake dužine, jer zemlja ima vazdušni omotač, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

U danu smjene zime i proljeća desit će se još jedan zanimljiv događaj-potpuno Sunčevo pomračenje…Mjesec će početi zaklanjati Sunce oko 9:30 i to će biti astronomski početak pomračenja koje će potrajati dva sata i dvadeset minuta. Najveći dio Sunca prekrit će Mjesec oko 10:41.Pomračenje će službeno završiti nekoliko minuta prije podneva kada će se i posljednji tračak Mjeseca odmaknuti od Sunca.

Vrijedi podsjetiti na sljedeće: u sunce nikada ne smijete gledati bez odgovarajuće zaštite, odnosno naočala za pomračenje ili posebne solarne folije .Poslužit će i maska za zavarivanje sa staklom najmanje DIN 11. Sunčane naočale, diskete, začađena stakla i drugi slični rekviziti ne smiju se upotrebljavati.

Drugo i mnogo sigurnije rješenje je posmatranje pomračenja metodom projekcije. U komadu kartona izbušite sitne rupice, oko milimetra veličine, a otprilike dva metra dalje postavite papir koji će služiti kao zaslon. Na tom drugom papiru moći ćete vidjeti projiciranu sliku Sunčevog diska.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*