Fosilna goriva i hidrocentrale uništavaju rijeke i vode BiH

Povodom 20. marta Međunarodnog dana rijeka i 22. marta Svjetskog dana voda, Centar za razvoj i podršku upozorava na ubrzano i alarmantno uništavanje rijeka i voda u Bosni i Hercegovini zbog nekontrolisanog korištenja fosilnih goriva, prvenstveno uglja i povećane gradnje novih hidrocentrala.

Emisija opasnih i kancerogenih supstanci iz rudnika, sagorijevanja uglja za grijanje, odlagališta jalovine, direktno zagađuju površinske i podzemne rijeke i vode, uzrokuju spuštanje nivoa voda i ugrožavaju zdravlje stanovništva. Neracionalna eksploatacija, proizvodnja i potrošnja fosilnih goriva i energije bezuvjetno vodi ka klimatskim promjerna čije smo posljedice osjetili i nedavnim, katastrofalnim poplavama u BiH.

Akumulacijske hidrocentrale mijenjaju prirodne riječne tokove u vještačke ekosisteme s drugačijim životnim uslovima u kojima postojeći organizmi ne mogu opstati. Dolazi do trajnog gubitka plodnog tla, degradacije gornjeg toka rijeka, nestanka vodnih bioraznolikosti, te opadanja kvaliteta vode stvaranjem „efekta bare“. Truljenjem potopljenje vegetacije, akumulacije postaju izvori CO₂ i metana, te stvaraju efekat staklenika, veće prisustvo magle i vlage, a u isto vrijeme potapaju izvore čiste, pitke vode.

Zbog toga, Centar za razvoj i podršku apeluje na sve odgovorne institucije Bosne i Hercegovine da preuzmu odgovornost i počnu ispunjavati obaveze iz potpisanog Ugovora o Energetskoj zajednici po pitanju smanjenja negativnog uticaja fosilnih goriva i hidro energije

na okoliš, zdravlje ljudi i društveno-ekonomski razvoj, te stvore okolišno prihvatljiv energetski sektor.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.