Zasad nema informacija da je neko od građana bh. porijekla stradao u zemljotresu u Turskoj

Zasad nema informacija da je neko od građana bosanskohercegovačkog porijekla poginuo ili povrijeđen u snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio područje tursko-sirijske granice.

https://e19d2f793f359098d58503a4b911f22f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Ambasada BiH u Turskoj stalno prati situaciju, izjavio je za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković te izrazio sućut porodicama smrtno stradalih.

Na području koje je pogodio zemljotres, na turskoj strani, živi dosta građana bh. porijekla.

Zemljotres magnitude 7.8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i osjetio se u velikom dijelu zemlje kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju, pokazuju prvi podaci. Službeni broj poginulih, prema najnovijim informacijama, diljem Turske i Sirije sada iznosi više od 600, a hiljade su povrijeđene. U toku je velika akcija spašavanja.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17.9 kilometara. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju.

Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*