Inzko o konstituiranju nove vlasti u FBiH

Formiranje izvršne vlasti na području Federacije BiH još je neizvjesno zbog niza administrativnih i tehničkih propusta. Visoki predstavnik Valentin Inzko prilikom posjete Zeničko-dobojskom kantonu prokomentirao je neučinkovitost zakonodavane vlasti Federaciji BiH.

-Kao građanin bih rekao da je sramota da to traje pet mjeseci, znate da su Grci imali izbore u januaru ove godine i njihova vlada je do sada proputovala cijeli svijet, pogotovo po cijeloj Evropi. Isto tako Englezi imaju izbore 7. maja i budite uvjereni da će u ponedjeljak poslije izbora biti izabrana engleska vlada. A zbog čega, opet zbog ekonomije, pošto u ponedjeljak se otvara berza i treba da vlada postoji.
Ne znam kako je moguće pet mjeseci čekati na jednu formulu ‘5+5+5+1’. To bi se moglo i ranije dogovoriti, a  kao građanin ne bih imao nikakvog razumijevanja za takvo odugovlačenje. Što se tiče ovih komplikacija, oko formule ‘8+5+3’,  mislim da ove stranke koje su to zamrsile, one će to i odmrsiti i da će se naći rješenje- rekao je Inzko.

Na medijsko pitanje da li će on utjecati na stranke da se brže formira nova vlada, Valentin Inzko je obrazložio da nema potrebe da utječe, dodajući da se bliži “31. mart do kada se moraju riješiti neke bitne stvari”.

-Ovo je federalizirana država, u nekom smislu, ima deset kantona, ima entitete, jedino tu kod formiranja vlade je sve centralizovano, to je neka kontradikcija, ali ovo će riješiti ovih dana nadam se- kazao je  Inzko.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*