Čimburijada – tradicionalni doček proljeća u Zenici

Promjenu godišnjeg doba i dolazak proljeća Zeničani su obilježili tradicionalnim proljetnim urankom, tokom kojeg se već godinama okupljaju uz riječne tokove praveći proljetni ćimbur.

Tradicija, duža od stoljeća, nalaže da se prvog dana proljeća u jutarnjim satima okupe prijatelji i počaste proljetnim zelenim ćimburom, pravljenim od prvih darova prirode i jaja.

Već duži niz godina proljetni uranak se nastavlja velikom narodnom kulturološkom manifestacijom nazvanom „Ćimburijada“, koja okuplja na desetine hiljada posjetitelja, među kojima je i veliki broj gostiju koji su navikli da prvi dan proljeća provedu u druženju sa prijateljima u Zenici.

Na centralnom dijelu „Zeničke ćimburijade“ u centru grada na Kamberovića polju priređuju se i brojni programi, tako da je prvi dan proljeća pravi narodni praznik i za one koji ne praktikuju svoj “proljetni uranak”.

Posljednjih godina, usljed migracijski kretanja, zenički uranak i ćimburijada su se proširili svijetom, jer brojni Zeničani i njihovi prijatelji su nastavili sa proljetnom porodičnom tradicijom.

Tako već sada u svijetu osim zeničke, postoje i druge ćimburijade u Travniku, Vakufu, Bihaću, Zagrebu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Islandu, Emiratima, Rusiji, i ko zna gdje.
(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*