Zvonko Bogdan dobitnik Evropske nagrade za kulturno-umjetnički rad i životno djelo

Legendarni panonski šansonjer Zvonko Bogdan dobio je Evropsku nagradu za kulturni i umjetnički rad i za životno djelo u oblasti muzike.
Kako je rečeno na dodjeli, njegov rad obogaćuje umjetničke i kulturne baštine starog kontinenta specifičnom interpretacijom južnoslovenske kulture.”Biti sinonim za Bačku, za salaše i fijakere, biti prepoznatljiv znak za tamburaše koji su me pratili i koji će me pratiti, za jednu predivnu vinariju koja više nije vinarija već kulturna institucija i biti počasni doživotni predsjednik Svjetske tamburaške oraganizacije nije lako”, poručio je pevač.

Vojvođanski šansonjer dodao da je to samo znak da iza njega ima puno godina i zatim svečanost dodatno uljepšao muzičkim nastupom sa tamburašima.

Zvonko Bogdan oženjen je sa  Mirjanom, s kojom ima dvoje djece: Sigmunda i Evelinu. Prethodno je bio oženjen čuvenom glumicom Gizelom Vuković. Njegov prvi saradnik i profesor bio je slijepi klavirista gospodin Baluk, koji je bio apsolvent za crkvene orgulje i klavir. Zvonko Bogdan je radio sa Janikom Balažom, snimao je pjesme sa Šandorom Lakatušem, radio je sa koncert-majstorom Lucijanom Petrovićem, nastupao sa Georgijem Zamfirom, sa cimbalistom Tonijem Jordakijem, sa velikim tamburaškim orkestrom Radio-televizije Novi Sad…
Rođen je 5. januara 1942. u Somboru.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*