Civilna zaštita TK: Prekomjerno zagađenje zraka, 19 novih klizišta

Kvalitet zraka na lokalitetima Skver, BKC i Srebrenik na području Tuzlanskog kantona, jučer je prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK-a odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka, dok je na lokalitetima Bukinje, Lukavac i Cerik odgovarao kvalitetu čistog zraka.

U izvještaju kantonalne Civilne zaštite dalje se navodi da su evidentirani i ugašeni požari na području grada Tuzla, jedan stambeni objekat u naselju Lipnica, te nisko rastinje, koje pored grada Tuzla evidentirano i na području općine Kalesije.

Pri obilasku prijavljenih lokacija u Službi civilne zaštite na području grada Tuzla od  geologa konstatovano je da je aktivirano 19 novih klizišta. 
Kao posljedica aktiviranja i reaktiviranja klizišta na području Tuzle ugrožen je veći broj stambenih objekata (oko sedamdeset objekata) i infrastrukturnih objekata (putna i dr. infrastruktura) što je posebno izraženo  u mjesnim zajednicama: Centar, Tušanj, Srednja Lipnica, Gornja Lipnica i Dokanj. 

S obzirom  na to da se prema mišljenju Tima za monitoring klizišta u narednom periodu može očekivati da situacija na terenu postaje složenija, na prijedlog Službe civilne zaštite, 20. marta održana je vanredna sijednica Gradskog štaba civilne zaštite, na kojoj je na prijedlog Štaba gradonačelnik donio odluku o proglašenju stanja neposredne opasnosti od klizišta na području 21-e MZ Grada Tuzle.

Četiri klizišta su prijavljena i na području općina Gradačac, od kojih jedno ugrožava stambeni objekat u naselju Zelinja Srednja, te na području općine Gračanica, koje ugrožava stambeni objekat u naselju Gornja Miričina, kao i na području općine Kalesija, gdje  klizište ugrožava put prema osnovnoj školi u naselju Zukići, te lokalni put u naselju Petrovice.

(RTV7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*