U padu avion Germanwingsa poginulo 150 osoba

Niko od 144 putnika i šest članova posade nije preživio pad aviona njemačke kompanije Germanwings, kaže Alan Vidali iz Ministarstva saobraćaja Francuske.

Iako su prethodno francuski zvaničnici naveli da su u avionu bila 142 putnika, njemačka kompanija je saopćila da su na letu 4U9252 bila dva putnika više.

Avion njemačke kompanije na letu iz Barselone u Dizeldorf srušio se oko 11 sati po loklalnom vremenu u južnom dijelu francuskih Alpa.

-Poziv za pružanje pomoći snimljen je u 10.47 sati. Na osnovu tog signala je utvrđeno da se avion nalazio na visini od 5.000 stopa u nezavidnoj sitrauciji – rekao je Vidali i dodao da je avion ubrzo pao.

Dijelovi aviona su pronađeni u francuskom selu nedaleko od grada Barselonet, saopćilo je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova. Ministar Bernard Cazeneuve, koji se uputio na lice mjesta, izjavio je da je mjestu nesreće nemoguće prići sa zemlje.

Portparol francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brande izjavi je da su ostaci aviona kompanije Germanwings, koji se danas srušio na jugu Francuske, pronađeni u Alpima na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

On je za televiziju BFM rekao da predstoji “izuzetno dugo i teško” pretraživanja terena zbog nepristupačnosti.

Na aerodromu u Diseldorfu, gdje je avion “Germanwingsa” koji se srušio na jugu Francuske trebalo da sleti, rodbina nastradalih putnika smještena je u jednu salu, van očiju javnosti, javljaju njemački mediji, koji navode da je u aerodromskim prostorijama uobičajena atmosfera.

Ispred šaltera “Germanwingsa” gotovo i da nema onih koji čekaju, prenose mediji, navodeći da su u pomoć pozvani psiholozi i da je aerodrom instalirao telefonski broj gdje se porodice mogu raspitati o nastradalim.

Premijer Francuske Manuel Walls naveo je da uzrok pada aviona nije poznat.

Šef njemačke aviokompanije Lufthansa Karsten Schopfer naveo je na Twitteru da ta kompanija još “ne zna šta se desilo” s avionom Germanwingsa.

-Još ne znamo šta se desilo s letom 4U 9525. Moje najdublje saučešće porodicama i prijateljima putnika i posade… Ako se naše sumnje ostvare, ovo će biti crni dan za Lufthansu, nadamo se da ćemo pronaći preživjele – naveo je Schopfer.

Prema izvještajima francuskih meteorologa, vremenske prilike su bile sasvim pogodne za let, a kako navodi specijalizirani portal AirLive.net, u ponedeljak je identičnom rutom, od Barselone do Dizeldorfa leteo avion Germanwingsa.

Avion koji se srušio je kompanija Airbus 1991. godine isporučila Lufthansi.

Kompanija Germanwings je loukost filijala Lufthanse.

Avion na letu 9525 je iz Barselone krenuo s pola sata zakašnjenja, u 10.01, planirano je da sleti u Dizeldorf u 11.49, ali je oko 10.47 komandi leta uputio poziv za pomoć, a pola sata poslije toga je nestao s radara.

U današnjem padu aviona Airbus sa 144 putnika i šest članova posade u nepristupačnim francuskim Alpima vjerovatno “nema preživelih”, izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande.

-Uvjeti nesreće navode na zaključak da nema preživelih – kazao je Hollande novinarima, dodavši da je mjesto nesreće veoma nepristupačno.

On je pozvao na solidarnost sa žrtvama te “tragedije”.

Oglasio se i španski kralj Felipe VI, koji se vratio u Madrid iz posjete Francuskoj uz riječi da su putnici palog aviona uglavnom bili državljani Njemačke, Španije i Turske.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova istražuje da li je u avionu bilo putnika s pasošem Velike Britanije, prenosi B92.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*