Predstavnički dom Parlamenta FBIH u ponedjeljak razmatra Budžet FBiH za 2015. godinu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak, 30. marta razmatrat će po hitnom postupku ovogodišnji budžet Federacije BiH – izjavio je za Fenu potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Saša Mitrović.

Budžet FBiH mora biti usvojen do 31. marta, kada ističe odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH.

Mitrović je potvrdio da će budžet FBiH, koji je predložila dosadašnja Vlada FBiH biti vraćen novoj Federalnoj vladi, koja će ga po hitnom postupku dostaviti Predstavničkom domu.

– To je tehničko pitanje, 94 posto budžeta je fiksno određeno, te se šest posto može varijabilno određivati. U tom smislu, ako bismo čak tih šest posto mijenjali to možemo uraditi za jedan dan – kazao je ranije kandidat za premijera Federacije BiH Fadil Novalić.

Na osnovu toga Novalić kaže da budžet Federacije BiH za 2015. godinu neće puno odstupati od onoga koji je predložila dosadašnja Vlada FBiH.

Inače, članovi Kolegija Predstavničkog doma su iskazali opredijeljenost za usvajanje budžeta da bi se omogućilo potpuno funkcioniranje Federacije BiH te ostvarivanje zakonskih prava građana.

Naglašeno je da se budžetom predviđaju i definišu fiskalni parametri, ponašanje, red i odgovornost, posebno prema 393.107 penzionera, 92.919 korisnika boračkih naknada, 10.255 civilnih žrtava rata i 40.837 neratnih invalida.

(RTv7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.