Izrael – Zahvaljujući ježu otkrivena lampa iz 14. stoljeća

Izraelski arheolozi su otkrili lampu staru 1.400 godina zahvaljujući ježu koji je iskopao jazbinu na toj lokaciji u središnjem dijelu Izraela, saopćila je u srijedu uprava Izraelskih antikviteta.

Ovi arheolozi, koji su vršili rutinsku inspekciju u borbi protiv krađe antikviteta na lokaciji Horbat Siv, zapazili su humku u blizini ježeve jazbine, približivši se i otkrili nedirnutu keramičku lampu staru 1.400 godina, koju je otkrila jedna životinja.

– Jež je izvrstan arheolog koji zna kopati na neuporediv način -napisala je Ira Horovic, zvaničnica za Antikvitete, na internetskoj stranici ove uprave.

– Kako u zemlji ima veliki broj arheoloških nalazišta, desi se da ježevi izgrade sklonište između podzemnih ostataka. Oni raščišćavaju zemljište prema površini, a uz njih i arheološke predmete – dodala je ona.

I pored zahvale na pomoći, Vlasti za antikvite su uputile upozorenje svim ježevima u zemlji.

– Mi ih pozivamo da se suzdrže od kopanja u arheološkim nalazištima i upozoravamo ih da ovakva vrsta aktivnosti bez odobrenja predstavlja krivično djelo – saopćila je uprava na humorističan način.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*