Gutić: Vlada TK će pokušati osigurati inicijalni obrtni kapital za Konjuh

Uz sve aktivnosti koje vode u cilju revitalizacije i provođenja programa finansijske konsolidacije menadžment i sindikat “Konjuha” Živinice ima problema s osiguranjem početnog obrtnog kapitala, zbog ćega su se obratili premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću koji je kazao da će Vlada TK pokušati osigurati inicijalna sredstva u skladu sa zakonskim okvirima, te da u rješavanje problema treba uključiti JP “Šume TK” d.d. Kladanj.

Trenutno u “Konjuhu” radi 329 radnika u dvije grupe, a po riječima direktora Ahmeta Suljića sve fabrike rade smanjenim kapacitetom i veliki problem im pričinjava nedostatak repromaterijala.

Suljić je istakao da narudžbi ima, ali je problem što ne mogu prihvatati veće narudžbe, a i većina poslovnih partnera traži potpisivanje dugoročnih ugovora.

Po mišljenju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulaha Zukića rješenje problema moglo bi biti odgođeno plaćanje i dogovor s JP “Šume TK” d.d. Kladanj kako bi im osigurali oblovinu i repromaterijal poput lakova i ljepila, uz garanciju “Konjuha”.

Premijer Gutić smatra da se problemi trebaju rješavati prodajom viška imovine i programom finansijske konsolidacije.

Budući da je riječ o privatnoj firmi, na današnjem sastanku je rečeno da “Konjuh” od Vlade TK može očekivati samo inicijalni “vjetar u leđa”, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.