Rad na crno najveći problem u privredi TK

Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla danas je organizovalo sjednicu Odbora Udruženja u proširenom sazivu kojoj su prisustvovali i predstavnici resornog ministarstva.

Problemi koji prate najviše trgovinu, ali i ostale grane privrede, su rad na crno, učešće sive ekonomije kao i veliki broj objekata koji rade nelegalno. Zabilježeno je da čak 30 do 40 posto radnika radi na crno u odnosu na broj prijavljenih, što između ostalog, predstavlja i veliki gubitak za kantonalni budžet. Zbog toga je i cilj ovog sastanka bio unapređenje saradnje Odbora sa resornim ministarstvom, kako bi se u konačnici pronašla najbrža rješenja za ove probleme.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja već dvije godine pokušava da, shodno svojim ovlastima, reguliše ovu oblast. S tim u vezi poduzeli su nekoliko aktivnosti, uvođenje raznih licenci, stručnih ispita kao i akcije Kupujmo domaće, a sve kako bi se zaštitili privrednici koji svoj posao obavljaju po zakonu.

Također, konstantno se prikupljaju informacije o problemima u privredi, a u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove ministarstvo će one koji ne budu radili po zakonu sankcionisati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*