Svečano otvoren XIII TKT Fest – Dani akademskog teatra 2015

Na Svjetski dan pozorišta u Teatru Kabare Tuzla, uz svečano otvaranje pozorišno – dokumentarne izložbe “Tuzlanske teatarske scene i Derviš Sušić” u povodu 90 godina od rođenja Derviša Sušića, autora Srđana Vukadinovića, čitanjem poruke povodom Svjetskog dana pozorišta, koju je ove godine uputio poljski reditelj Krysztof Warlikowski, a tuzlanskoj publici pročitala studentica glume na ADU Tuzla, Marija Novaković i premijerom predstave “GILGAMEŠ” počeo je XIII TKT Fest.

Predstava “GILGAMEŠ” je Sumersko- Perzijski ep, kojeg je scenski adaptirao i režirao Vlado Kerošević, profesor na ADU Tuzla i umjetnički voditelj Teatra Kabare Tuzla.

– GILGAMEŠ je prvenstveno rađen kao ispit na predmetu Scenski govor III godine odsjek gluma, no zainteresovanost studenata i njihova zaigranost na ovom tekstu, koji prije večerašnjeg izvođenja, nikada nije prikazivan niti u BiH, a tako ni u našem širem okruženju, potakao je na rađanje projekta GILGAMEŠ – rekao je Kerošević.

“Gilgameš”, je Sumersko – Perzijski ep u koprodukciji Tetra Kabare Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.
Napisano klinastim pismom na glinenim pločama koje su pronađene prije 2,5 vijeka, ne zna im se tačno vrijeme nastanka. Smisao i besmisao života i smrti.

Igraju:
Dorian Paulić, Samed Alić, Azir Mustafić, Bogdan Ilić, Jasmina Dedić, Mirna Mišković, Olivera Blažević, Katarina Krištić, Eldar Zubčević, Feđa Zahirović, Damir Kahrimanović i Ermin Avdić.

STUDENTI III GODINE ADU TUZLA ODSIJEK GLUMA U KLASI DOCENTICE JASMINE ČELEBIĆ

REŽIJA: Vlado KEROŠEVIĆ
ASISTENTI REŽIJE: Jasmina ČELEBIĆ, Damir MAHMUTOVIĆ
DIZAJN: Maja HRVANOVIĆ
SVJETLO: Ademir OMERČEHAJIĆ
KOSTIMI: Šefika HUKIĆ

Drugog dana XIII TKT festa na programu je predstava “Ajmo na fuka” koja je rađena u koprodukciji HNK Mostar i NP Mostar.

U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar.
Režija: Dragan Komadina

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*