Festival srednjoškolskog kratkog filma objavio selekciju

Na konkurs za učešće na prvom Festivalu srednjoškolskog kratkog filma pristiglo je 109 aplikacija iz 33 grada širom BiH.

Učenici iz 56 srednjih škola u BiH odlučili su razmišljati o temi, raditi s kolegama i na kraju prijaviti svoje ideje.

Odabrano je 15 najboljih koji će zajedno s mentorima iz Sarajevo film festivala raditi na svojim projektima.

British Council u BiH u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, te uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bankom BiH, pokrenuo je novu aktivnost u okviru Connecting Classrooms projekta – Festival srednjoškolskog kratkog filma.

Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, te unaprjeđenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave države.

Poziv za prijave ideja za film o temi “Proteklih 100 godina” bio je otvoren za učenike svih srednjih škola iz BiH. Učenik-redatelj, zajedno s jednim nastavnikom, mogli su se prijaviti do 18. marta s idejom za kratki film.

Selekcijski odbor, uzimajući u obzir kreativnost i inovativnost, te filmski potencijal, izabrao je 15 najboljih ideja koje će u sljedećih mjesec dana biti pretočene u filmove.

Filmovi će biti prikazani na Festivalu u Sarajevu 25. aprila, u Kinu Meeting Point, gdje će se natjecati za mnogobrojne nagrade.

Za 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma izabrani su Kemil Bekteši (Sarajevo), Aid Bešić (Bihać), Marko Brkić (Trebinje), Jana Čamber (Posušje), Filip Ćubela (Mostar), Đorđe Dujković (Doboj), Pavle Đuričić (Doboj), Melisa Imamović (Kalesija), Sejdi Islami (Sarajevo), Dalibor Kraišniković (Bijeljina), Luka Krunić (Istočno Sarajevo), Dejan Mandić (Mrkonjić Grad), Emir Mujezinović (Srebrenik), Azra Nurkić (Živinice), Asja Zahirović (Tuzla).

Projekt je dio Connecting Creatively projekta koji implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima, a financira Europska unija u sklopu programa “Sarajevo 2014”, saopćeno je iz British Councila.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.