Tuniske vlasti ubile šefa ekstremističke grupe Lokmana Abu Sahra

Šefa tuniske naoružane ekstremističke grupe Lokmana Abu Sahra, optuženog u Tunisu da je “upravljao” napadom 18. marta na muzej Bardo, ubile su u subotu tuniske vlasti, rekao je u nedjelju premijer Habib Essid

Tuniske snage su jučer (u subotu) navečer ubile najvažnije elemente falange Okba Ibn Nafaa, na čelu s Lokmnom Abu Sahrom, rekao je on novinarima, ocijenivši ovu “opeaciju vrlo važnom u našem programu o borbi protiv terorizma”.

Ovo saopćenje dolazi u trenutku dok je Avenija 20. marta, koja spaja trg Bab Sadun i muzej Bardo preplavljena svijetom u toku marša “protiv terorizma” koji su organizirale tuniske vlasti na kojima prisustvuju strani dostojanstvenici, od kojih i francuski predsjednik Francois Hollande.

Abu Sahr je poginuo u operaciji specijalnih snaga u regiji Gafsa, gdje je život izgubilo još devet naoružanih ekstremista.

Falanga Okba Ibn Nafaa, tuniski ogranak el-Kaide u Islamskom Magrebu (Aqmi), je odgovorna, prema vlastima, za višestruke napade na vojsku i policiju od kraja 2012. godine, u kojima su poginul deseci ljudi. Falanga

Prema Tunisu, ova grupa stoji iza napada na muzej Bardo (22 mrtvih – 21 turista i jedan policajac), a ne organizacija Islamska država ni Aqmi, koji je preuzeo odgovornost na napad koji su počinila dva Tunižanina naoružana kalašnjikovom.

– Terorističkom operacijom (u muzeju) je rukovodio terorista Lokman Abu Sahr – saopćio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Nadžem Harsalli.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*