UIO: Privremeno oduzeta roba ukupne vrijednosti 400.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH ( UIO BiH) privremeno su oduzeli raznu robu na podrčju regionalnih centara UIO Sarajevo i Tuzla ukupne vrijednosti 400.000 KM. Roba je privremeno oduzeta u nekoliko akcija, zbog neposjedovanja bilo kakve dokumentacije o njenom porijeklu.

Službenici UIO u Regionalnom centru Sarajevo su na više lokacija od pravnih i fizičkih lica privremeno oduzeli veću količinu robe koja se nezakonito prodavala u BiH. Radi se o mobilnim apratima, odjeći i obući, sunčanim naočarama, te određenoj količini akcizne robe kao što su cigarete, kafa i rezani duvan.

Osobe od kojih je navedena roba privremeno oduzeta, nisu posjedovale dokumentaciju o porijeklu robe, odnosno nisu ju prijavili službenicima UIO prilikom ulaska na carinsko područje BiH. Procjenjena vrijednost robe približno iznosi 300.000 KM.

Također, u nekoliko odvojenih akcija ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla privremeno su odzeli raznu robu koja se nelegalno prodavala na tržištu BiH. Ukupna tržišna vrijednost ove oduzete robe iznosi nešto više od 100.000 KM. Radi se o kozmetici, raznim odjevnim predmetina, sunčanim naočarama, obući i sportskoj opremi, za koju također nije postojala dokumentacija o njenom porijeklu, što znači da je i ta roba je prokrijumčarena na tržište BiH.

Protiv osoba od kojih je roba privremeno oduzeta, Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenut će postupke pred nadležnim pravosudnim organima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*