Salkić: BiH bilježi rast trgovinske razmjene sa UAE

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić posjetio je danas Ambasadu BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) te razgovarao s ambasadorom Aleksandrom Dragičevićem i njegovim savjetnikom Satkom Bitangom o mogućnostima ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine sa UAE.

Zaključeno je da postoji značajno interesovanje za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, ali da je neophodno osigurati kvalitetne projekte i bolje povezivanje s investitorima, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Salkić sudjeluje na međunarodnoj investicionoj konferenciji Annual Investment Meating 2015 (AIM) u Dubaiju, koja će biti održana od 30. marta do 1. aprila 2015. godine, a sastanak u Ambasadi upriličen je s ciljem što boljeg upoznavanja s dosadašnjim privrednim povezivanjem.

Posljednjih godina Bosna i Hercegovina bilježi rast trgovinske razmjene s UAE, a taj trend bit će i nastavljen.

-Uvjereni smo da se nivo investicija iz UAE, ali i drugih zemalja, može značajno uvećati. Stoga smo i pripremili niz projekata koji će biti predstavljeni investitorima na Investicionom forumu AIM 2015. Posebno mjesto planiramo za investicije u područja obuhvaćena Aneksom 7, Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pokazalo se da jedino ekonomskim jačanjem povratnika možemo osigurati stabilnost tih regija. U Ambasadi BiH u UAE kreiran je ozbiljan koncept povezivanja bh. kompanija s partnerima u UAE. Cijenimo da će sinhroniziran rad svih subjekata i predstavljanje potencijala BiH investitorima u ovoj zemlji, biti od velike važnosti i da će polučiti značajne rezultate, kazao je poslije sastanka Salkić.

U Dubajiu će se narednih dana, na Investicionoj konferencja AIM 2015, pod visokim pokroviteljstvom Šeika Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, okupiti visoki svjetski zvaničnici, značajni industrijalci i vodeći investicijski stručnjaci.

Ramiz Salkić će predstaviti razvojne projekte i pozvati strane investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*