BILD: Posljednji trenuci Airbusa A320

Njemački list “Bild” objavio je danas djelove snimka iz jedne od crnih kutija aviona “Airbus A320”, koji ukazuju da se kopilot sam zaključao u kokpitu i namjerno oborio avion u francuskim Alpima.

Let aviona njemačke kompanije “Germanwings” počeo je kao i svaki drugi, s uobičajenom konverzacijom u kokpitu, gdje kopilot Andreas Lubitz ničim nije pokazivao užas koji će naposljetku izazvati, navodi AFP.

Snimak počinje tako što se kapetan Patrik S. izvinjava putnicima zbog 26-minutnog odlaganja u polijetanju, dodajući da će pokušati da nadoknadi vrijeme tokom leta od Barselone do Dizeldorfa, piše “Bild”.

Prema izvodima koje je njemački list objavio, kapetan kaže da nije imao vremena da ode do toaleta prije napuštanja Barselone, iz koje su poletjeli oko 10 sati po lokalnom vremenu, i Lubitz koji se nudi da preuzme komande u bilo kom trenutku.

U 10 sati i 27 minuta avion je dostigao neophodnu visinu od 11.600 metara, kada kapetan traži od Lubitza da započne pripreme za spuštanje.

Prema “Bildu” kopilot se čuje kako odgovara između ostalog “nadam se” i “vidjet ćemo”.

Nakon provjera za slijetanje on kaže pilotu da sad može da ide.

Dva minuta prolaze kada pilot kaže Lubitzu: “Ti možeš da preuzmeš”.

Sljedeće se čuje zvuk pomjeranja sjedišta i zatvaranje vrata, a u 10 sati i 29 minuta avion počinje spuštanje.

Prema francuskom tužilaštvu, pošto je ostao sam u kabini, Lubitz uključuje dugme kojim započinje spuštanje aviona.

-Ovo je moglo da bude samo namjerno. Nemoguće je uključiti dugme greškom – rekao je tužilac Brice Robin na konferenciji za novinare u četvrtak.

Avion je, prema saopćenju “Germanwingsa” brzo ponirao osam minuta.

U 10 sati i 32 minuta, kontrolori leta su pokušali da uspostave kontakt s avionom, ali nisu dobili odgovor, a automatski alarm uključio se gotovo u isto vrijeme, navodi “Bild” i dodaje da se ubrzo zatim čuo jak udarac, kao da neko pokušava da otvori vrata i uđe u kokpit.

Na snimku se čuje glas kapetana kako kaže: “Za ime božje, otvaraj vrata!” i u pozadini prvi povici putnika.

U 10 sati i 35 minuta čuju se “jaki metalni udarci” na vrata kokpita i još jedan alarm 90 sekundi kasnije.

Na 5.000 metara visine, čuje se pilot kako viče: “Otvaraj prokleta vrata!”.

U 10 sati i 38 minuta, piše “Bild”, u kokpitu se čuje samo zvuk Lubitzovog disanja, dok on sam ništa ne govori, prenosi Tanjug.

Oko 10 sati i 40 minuta avion udara u planinu i čuju se krici putnika – posljednji zvuci na snimku, navodi njemački list.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*