Gradonačelnik Jasmin Imamović dobio Zlatnu plaketu Svjetske asocijacije Roma

Danas je u Tuzli gradonačelniku Jasminu Imamoviću uručena Zlatna plaketa Svjetske asocijacije Roma.

Delegacija, koju su predvodili dr Jovan Damjanović (bivši ministar za manjine u Vladi Republike Srbije), mr Bajram Haliti (bivši ministar u Vladi Republike Makedonije), te mr Mehmed Mujić (Predsjednik NVO Evropski put Roma), uručili su gradonačelniku Imamoviću Zlatnu plaketu Svjetske asocijacije Roma. Priznanje se dodjeljuje osobama iz političkog života koje su se istakle u pomoći i realizaciji projekata poboljšanja kvaliteta života Roma u lokalnoj zajednici, u ovom slučaju konkretno Gradu Tuzla.

Gosti su istakli da je zajednica Roma iz dvadeset devet država sa tri kontinenta jednoglasno odlučeno da gradonačelniku Imamoviću, na osnovu dosadašnjeg zalaganja za prava sugrađana pripadne ova nagrada.

Prilikom ovog svečanog susreta gradonačelnik Imamović je istakao mu nagrada puno znači, jer je prepoznata vrijednost njegovanja harmonije različitosti u Tuzli. Podsjetio je da njegovanje i održavanje ovih vrijednosti  zahtjevan proces, ali isto tako i moguć, ako se uloži dovoljno truda.

Gradonačelnik Imamović je na kraju sastanka istakao da je prioritet obrazovanje Roma i da je potrebno iskoristiti svaku priliku koja vodi tome, kao i procesima koji će podići stepen socijalnog dijaloga i ekonomskog osnaživanja Roma.

Na ovom sastanku je podržan i prijedlog za otvaranje kancelarije Svjetske asocijacije Roma u Tuzli, koja će služiti razvoju i unapređenju odnosa sa predstavnicima drugih organizacija koje zastupaju interese romske populacije u BiH i drugim državama.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.