Predstavljen Priručnik za reviziju postupka na presudu ICJ po tužbi BiH za genocid

Bosna i Hercegovina bi trebala intenzivirati aktivnosti na pripremi postupka revizije presude koju je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu 26. februara 2007. godine donio po tužbi naše zemlje protiv Srbije i Crne Gore (bivše SRJ) za genocid, budući da je rok za podnošenje zahtjeva u tom pogledu ističe 26. februara 2017. godine.

Istaknuto je to danas na prigodnom skupu u Sarajevu, na kojem je predstavljen “Priručnik za reviziju ili obnavljanje postupka na presudu Međunarodnog suda pravde – Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore”, autora prof. dr. Hasana Balića, prof. dr. Ismeta Alije i dipl. pravnika Avdije Kovačevića.

Prema ocjeni uvodničara skupa mr. Rizvana Halilovića, kao i autora Priručnika, pokretanje postupka revizije postaje sve aktuelnije i pobuđuje interesovanje šire javnosti, a motivirano je razlozima istine i pravde, kao i jačanjem stabilnosti i procesa pomirenja u bh. i regionalnim okvirima.

Prvi korak na tom planu, kako je rečeno, jeste formiranje stručnog tima koji treba angažirati na otkrivanju novih činjenica, a koje prije izricanja presude ICJ-a nisu bile poznate Sudu, ili stranci u sporu.

Istovremeno, potcrtano je da je nove činjenice moguće naći, u međuvremenu, donesenim odlukama Haškog tribunala (ICTY) (predmeti Popović i Beara), te da slijede i presude u predmetima Karadžić, Mladić, Perišić i Simatović, koje će u konačnici biti u funkciji utvrđivanja istine o dešavanjima tokom agresije na BiH, te upozoreno da su preostale još nepune dvije godine za pokretanje revizije kao vanrednog pravnog lijeka.

Argumentirajući ovo stanoviše, sudionici skupa su  naveli da Priručnik, koji je bio povod za razmatranje pitanja pokretanja revizije, nudi niz metodoloških odrednica i korisnih informacija iz domena međunarodnog prava i instrumentarija koji je na raspolaganju kada se radi o zastupanju pred međunarodnim sudovima.

Nadalje, ovaj svojevrsni vodič za ekspertni tim koji bi trebao uskoro da se formira sadrži i brojne druge korisne pravne spoznaje, ali i konkretne prijedloge, uključujući i listu uglednih pravnika/advokata koji bi taj tim činili.

Sudionici promocije pozvali su vladine i nevladine institucije i organizacije u BiH da podrže korake na pokretanju revizije spomenute presude, “kojom su tužene – Srbija i Crna Gora, de-facto amnestirane od odgovornosti za genocid u BiH, uz dodatak da su krive zbog toga što su prekršile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, a odgovornost za genocid na području Srebrenice u julu 1995. vezan isključivo za političke i oružane strukture tadašnje samozvane Republike Srpske”.

Također, upućen je i apel bh. političarima da ubuduće slušaju glas uma, odnosno akademske zajednice, koja pruža snažnu potporu inicijativi za reviziju presude ICJ-a.

Inače ovo pitanje razmatrano je dosada na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krugu 99, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca – VKBI-u i Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Organizatori promocije spomenutog priručnika su BZK “Preporod” i Udruženje demokratskih pravnika u BiH.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*