Danas potvrđivanje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH?

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zakazana je za danas u 12 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Potvrđivanje imenovanja članova Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Vjerovatno u 12 sati, bit će sazvana i sjednica Parlamenta Federacije BiH koji bi trebalo da potvrdi entitetsku vladu.

Informacija da bi Bosna i Hercegovina danas mogla da dobije novi saziv Vijeća ministara, potvrđena je u državnom Parlamentu. Pred poslanike Predstavničkog doma danas bi trebalo da stigne i dokumentacija SIPA-e o provjeri kandidata za ministre.

Sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara, koja bi prije sjednice Predstavničkog doma trebala pripremiti odluku o imenovanju ministara, zakazana je za danas u 10 sati.

Kako bi to mogla učiniti, Komisija također mora raspolagati sa dokumentacijom o provedenim sigurnosnim provjerama nad svim kandidatima za pozicije u državnoj vladi.

Vlada Federacije BiH u isto vrijeme kao i Vijeće ministara

Zbog “nadmudrivanja” u okviru parlamentarne većine u Federaciji BiH, imenovanje Vlade Federacije BiH čekalo je sjednicu državnog Parlamenta. Tako će danas biti održana i vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj bi trebalo da bude imenovana Vlada premijera Fadila Novalića (SDA).

Ovakav razvoj situacije potvrdio je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić.

“Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti raspravljano o budžetu, zakazana je za 14 sati. Ostavili smo mogućnost da u 12 sati bude sazvana sjednica na kojoj bi bila potvrđena Vlada Federacije BiH”, rekao je Mušić.

Ranije je saopćeno da će se, ukoliko za utorak bude zakazana sjednica Predstavničkog doma, a u vezi s imenovanjem Vijeća ministara, te potpisan i dostavljen prijedlog Odluke o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH, što bi trebalo da urade predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH, steći uvjeti za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će biti izvršeno potvrđivanje navedene odluke.

Podsjetimo, uvjet Demokratske fronte i HDZ-a BiH bio je da se potvrđivanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH desi istog dana i istog sata.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*