Talačka kriza u Istanbulu, policija pregovara sa otmičarima

Policija je ušla u zgradu suda u Istanbulu i pregovara sa pripadnicima ilegalne radikalne ljevičarske grupe koji su danas prije podne uzeli za taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza i prijete da će ga ubiti ukoliko vlasti ne ispune njihove zahtjeve.

Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine poslije 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine, a otac ubijenog oglasio se ranije danas pozivajući otmičare da oslobode tužioca, prenijele su agencije.

“Moj sin je mrtav, tužilac mora da bude oslobođen”, naveo je Elvanov otac na svom tviteru.

Otmičari su dali tužioci rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana ili će ga ubiti, a među zahtjevima je i “javno priznanje” odgovornih policajaca.

Rok je u međuvremenu istekao.

Napadači pripadaju Revolucionarnoj narodnooslobodilačkoj partiji – Front (DHKP-C) koja je na svojoj internet strani objavila fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelu, kao i listu zahtjeva.

Agencija AFP izvjestila je da se prilikom upada u zgradu suda začula pucnjava, a mediji navode da nije jasno kako su otmičari uspjeli da unesu oružje u zgradu, kao i da su specijalne snage policije u međuvremenu evakuisale zgradu.

Šef istanbulske policije izjavio je da su u toku pregovori sa dvojicom napadača, dok je zamjenik glavnog tužioca Vedat Jiđit rekao za turski list “Hurijet” da se pregovori napadača i policije “vode preko posrednika kojeg su oni izabrali”.

Novinar “Hurijeta” pozvao je na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da “tužilac trenutno nije dostupan”.

Potom je veza prekinuta, a neposredno prije toga čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula “policija”.

U početku talačke krize rad u sudnicama je nastavljen, ali sat vremena poslije napada, televizijske stanice su javile da su bezbjednosne snage evakuisale zgradu da bi se “pripremile za pokretanje operacije za okončanja krize”.

Zgrada suda je otvorena 2011. godine, a turska vlada ju je predstavila kao “najveću sudnicu u Evropi”.

U trenutku kada su napadači uletjeli u kancelariju tužioca nekoliko turskih provincija, među kojima i Istanbul, ostali su bez struje, ali je ministar energetike Taner Jildiz rekao da “nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici”.

DHKP-C, koju u Turskoj, SAD i EU zvanično smatraju terorističkom organizacijom, osnovana je 1978. godine kao Revolucionarna ljevica, a naziv je promijenila 1994. godine kada je podijeljena na dvije frakcije.

Grupa ima marksističko-lenjinističku ideologiju, anti-američki i anti-NATO stav i optužuju turski režim da je pod direktnom kontrolom Zapada.

Jedna od njihovih lidera Asuman Akča uhapšena je 2008. godine pod optužbom da je pripremala atentat na predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je tada bio premijer.

DHKP-C je odgovorna za više ubistava i samoubilačkih napada, a vjeruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, kao i da je 10. septembra iste godine izvela samoubilački napad u kojem su ubijene tri osobe.

Turska policija je prije tri nedjelje upotrijebila vodene topove i suzavac protiv nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili da bi obilježili godišnjicu smrti Berkina Elvana.

Na protestima su se većinom okupili ljevičari koji su uzvikivali “Berkin Elvan je besmrtan”, a sukobili su se s policijom u Istanbulu i Ankari.

Berkin Elvan (15) je devet mjeseci bio u komi nakon što ga je policija u junu prošle godine pogodila u glavu patronom suzavca tokom protesta na kojima se slučajno zadesio, pošto je izašao da kupi hljeb.

Preminuo je 11. marta prošle godine, a njegova smrt je pokrenula talas protesta.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*