Zvizdić: Prvi zadatak će biti izrada socio-ekonomske reformske agende

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas u je kazao novinarima da će prvih 100 dana biti vezano za utvrđivanje programa rada Vijeća, realizaciju svih onih programskih ciljeva i aktivnosti koje je on naveo u svom ekspozeu, odnosno iniciranje takvih aktivnosti.

Također naveo je i rad na prijedlogu budžeta institucija BiH koji će, kako je kazao, u jednoj vrlo brzoj, dinamičnoj proceduri staviti u proceduru usvajanja i „rad na svim onim aktivnostima koje spadaju u nadležnosti ministarstava koja čine Vijeće ministara BiH“.

Zvizdić je kazao da bi prva sjednica Vijeća ministara BiH u novom sazivu trebala biti održana u narednih par dana.

Po njegovim riječima, prvi zadatak će biti izrada socio-ekonomske reformske agende.

– Naravno, i sve druge prateće aktivnosti kao što je program rada Vijeća ministara BiH, budžet institucija BiH, priprema za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i početak rada na definiranju efikasnijeg mehanizma koordinacije – kazao je Zvizdić.

Na novinarsko pitanje da li je ovo Vijeće ministara BiH opterećeno upozorenjima opozicije da je nezakonit njegov sastav, Zvizdić je odgovorio kako misli da nije zato što taj sastav uključuje i generalnog sekretara Vijeća ministara, konačno ukupan sastav Vijeća ministara.

– Tako da dok ne bude imenovan generalni sekretar Vijeća ministara BiH ne možemo govoriti o zaokruženom imenovanju koje je vezano za član 6. koji propisuje da bi pripadnik iz reda ostalih trebao biti uključen ili u sastav Vijeća ministara ili da bude generalni tajnik – kazao je Zvizdić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici potvrdio imenovanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za potvrđivanje odluke o imenovanju koju je donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić glasalo je 26 poslanika, sedam ih je bilo protiv dok je jedan poslanik bilo suzdržan.

Nakon što je potvrđeno njihovo imenovanje ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*