Fabrika pomfrita Srebreničanka zainteresovana za otkup krompira

Predstavnici Fabrike za preradu krompira “Srebreničanka” iz Srebrenice razgovarali su danas na Sokocu sa poljoprivrednicima sa područja ove opštine o otkupu krompira za potrebe ove fabrike čiji će dnevni kapacitet biti 30 tona.

Izgradnja ove fabrike je pri kraju, ugovorena je oprema za preradu krompira, tako da bi sve aktivnosti trebalo da budu završene početkom juna.

Šef proizvodnje u ovoj fabrici Osman Agić rekao je na sastanku da je kapacitet fabrike četiri tone pomfrita dnevno, te da im je cilj da u ovoj godini bude potpisan ugovor o otkupu sa zainteresovanim proizvođačima krompira.

On je napomenuo da proizvodnja može biti ugovorena direktno sa zadrugom, jer se na taj način lakše obezbjeđuju sjeme, repromaterijal, stručna pomoć u proizvodnji i drugo, a ugovor može biti potpisan i sa fabrikom, ali proizvođač krompira treba da poznaje tehnologiju proizvodnje.

Agić je rekao da bi fabrika otkupila višak krompira odgovarajućeg kvaliteta koji bi bio plaćen u roku od 30 dana po preuzimanju, te da bi ugovorom bila zagarantovana cijena od 40 feninga za kilogram.

Krompir za proizvodnju pomfrita mora da bude odgovarajuće sorte i zdrav, te veličine 45 do 100 milimetara u promjeru.

Otkup krompira već je ugovoren sa proizvođačima u ravničarskim predjelima.

(Klix.ba/SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*