EU ukida limite za proizvodnju mlijeka, bh. mljekari zabrinuti

Evropska unija (EU) će od 1. aprila ukinuti proizvodne kvote za mlijeko, tako da će sve zemlje moći da proizvode mlijeka koliko žele, što će za posljedicu imati stvaranje velikih viškova, koji će se sigurno “preliti” i u BiH.

EU će prvi put u posljednjih 30 godina u potpunosti liberalizirati tržište mlijeka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mlijeka povećale za jedan odsto da bi sektor mljekarstva mogao da zadovolji rastuću potražnju.

Irska je navela da planira da poveća proizvodnju mlijeka za 50 odsto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Njemačku i Francusku, vodeće zemlje u toj poljoprivrednoj oblasti.

Njemačka je najavila povećanje od jedan do tri odsto na godišnjem nivou do 2020. godine, dok Francuska, kao drugi proizvođač mlijeka u EU još osjeća ekonomske posljedice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala da snizi cijenu mlijeka za oko 30 odsto.

Ovakve najave koje dolaze iz Brisela uznemirile su domaće mljekare, koji strahuju od još većeg uvoza mlijeka u BiH, čemu će doprinijeti i sankcije Rusije prema zemljama EU.

Moraju se iskoriti sva raspoloživa sredstava da bi se zaštitila domaća proizvodnja, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara Vladimir Usorac nakon jučerašnjeg sastanka s nadležnim u Ministarstvu poljoprivrede RS-a.

On kaže da se domaće mljekarstvo mora spasiti “po svaku cijenu”. Tu neće biti nikakvog kompromisa , dodao je Usorac.

Ponovio je da traže provođenje mjera koje su mljekari definirali još u oktobru prošle godine, nakon protesta na carinskim terminalima.

“Zaključak Ministarstva poljoprivrede koji će biti upućen Vladi RS-a jeste da se iskoriste sva raspoloživa sredstva da bi se spasila domaća proizvodnja”, kazao je Usorac.

Mljekari su ranije izrazili bojazan da bi nakon 1.aprila tržište BiH mogli preplavili viškovi mlijeka iz EU.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*