Predstavljena knjiga „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“

Sinoć je u punoj sali Američkog kutka predstavljena knjiga „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“, autora Anise Hasanhodžić i Rifeta Rustemovića. Knjiga je predstavljena u organizaciji Akademije nauka Republike Austrije i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. O ovom djelu su govorili: prof. dr. Adnan Jahić, prof. dr. Izet Šabotić, mr. sc. Gabriel Pinkas i doc. dr. Edin Jahić.
Na samom početku promocije, prisutnima je dobrodošlicu poželio direktor Biblioteke doc. dr. Edin Jahić, koji je u svom obraćanju istakao, da je ova knjiga značajna po tome, što su u njoj dati osnovni podaci o najznačajnijim temama vezanim za historiju jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, i može poslužiti kao istinski vodič za proučavanje historije jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Knjiga „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“ otkriva zaboravljenu i nepoznatu historiju jevrejskih zajednica u petnaest gradova u BiH, uz prikaz jevrejske materijalne i nematerijalne kulture i naslijeđa, gotovo potpuno uništenih holokaustom.
O knjizi je govorio i prof. dr. Adnan Jahić koji je kazao da je značaj ove knjige u tome što su je napisali mladi ljudi.
– Želim odati priznanje autorima što su se uhvatili u koštac sa jednom zahtjevnom i kompleksnom temom, koja je djelimično tretirana u dosadašnjim historijskim radovima, kazao je Jahić.
Bosanskohercegovački Jevreji bili su izuzetno urbana, i tradicionalno učevna populacija, stoga ne čudi što je njihov veliki doprinos razvoju BiH nesrazmjeran njihovom malom broju u unutrašnjosti zemlje.

Prof. dr. Izet Šabotić, na sinoćnjoj promociji, kazao je da je posebna vrijednost ove publikacije, u tome što se u njoj nalaze novi izvori, činjenični navodi, koji do sada nisu nigdje objavljeni, tako da ovaj tekst predstavlja jedno veliko faktografsko bogatstvo.

Mr. sc. Gabriel Pinkas, na sinoćnoj promociji, govorio je i u ulozi promotora, ali i člana Jevrejske opštine Tuzla, kazavši da će ova knjiga koristiti Jevrejima u Tuzli da saznaju nešto više jedni o drugima što do sada nisu znali. Gospodin Pinkas, iskoristio je priliku da se zahvali autorima što su napisali ovo vrijedno dijelo, u ime svih članova jevrejske opštine Tuzla.

Na samom kraju ove promocije, prisutnima su se obratili i autori ove publikacije, zahvalivši se promotorima i svim drugim ljudima i institucijama koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

– Ovaj projekat trajao je od decembra 2013. Godine do aprila 2015. godine i imao je za cilj da oživi prošlost Jevreja u našoj zemlji, i istu sačuva za buduće naraštaje, kazala je Anisa Hasanhodžić.

Rifet Rustemović, takođe autor ove knjige, kazao je da je predmet istraživanja ovog projekta jevrejsko materijalno i nematerijalno naslijeđe u gradovima Bosne i Hercegovine, koje je u toku holokausta, najvećim dijelom, nepovratno stradalo, a zatim skoro potpuno izbrisano iz historije i društvenog kulturnog sjećanja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*