Beograd: Danas ročište u slučaju Ilija Jurišić

Pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu danas će biti otvoren pretres po žalbi koju je na prvostepenu presudu, kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, uložio njegov advokat Đorđe Dozet.

Kako je kazao predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje (FIPP) iz Tuzle Sinan Alić, radi se o raspravi koja ima karakter statusne konferencije na kojoj će strane u postupku iznijeti vlastite stavove u vezi s nepravomoćnom presudom i činjeničnim stanjem u ovom predmetu.

U ime Fondacije koja vrši monitoring ovog procesa, Alić nije mogao sa sigurnošću potvrditi da li će se Jurišić pojaviti na ročištu zakazanom u Apelacionom sudu, a imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje koje je, nakon tri i po godine provedene u pritvoru, znatno pogoršano.

Dodao je da Jurišićevo prisustvo na ovom ročištu nije ni neophodno, s obzirom na karakter zakazanog pretresa.

Alić istovremeno podsjeća da su se Helsinški komitet (HK) za ljudska prava Srbije i FIPP, u međuvremenu, obratili zajedničkim pismom ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke i Velike Britanije u Beogradu i zamolili ih za monitoring ovog sudskog procesa.

U pismu se, između ostalog, navodi da će Apelacioni sud u Beogradu ponovno, u obnovljenom drugostepenom postupku otvoriti raspravu u predmetu “Ilija Jurišić”, a nakon što je ukinuta prvostepena presuda Okružnog suda i Jurišić pušten da se brani sa slobode, a Viši sud u Beogradu u potpunosti oglušio o stavove Apelacionog suda i ponovno izrekao identičnu kaznu.

Jurišić dva puta u Srbiji osuđivan zbog “Tuzlanske kolone”

Vijeće Višeg suda u Beogradu izreklo je 2. decembra 2013. godine presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen nepravomoćno na 12 godina zatvora po optužnici kojom se teretio za stradanje vojnika bivše JNA u Tuzli u maju 1992. godine, a u predmetu poznatijem pod nazivu “Tuzlanska kolona”.

Radi se o drugoj prvostepenoj presudi u ovom predmetu, kojom je potvrđena identična kazna izrečena ranije zbog navodnog ratnog zločina, a koju je Apelacioni sud ukinuo i naložio da se suđenje ponovi pred novim sudskim vijećem.

Ponovno suđenje Jurišiću počelo je početkom jula 2011. godine, pošto je u oktobru 2010. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.

Jurišić je nakon ukidanja te presude pušten iz pritvora u Beogradu u kojem se nalazio nakon hapšenja na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” 11. maja 2007. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*