Danas besplatan upis osnovaca u tuzlansku biblioteku

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, danas je upriličila besplatni upis za učenike osnovnih škola na dječije odjeljenje, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige, i rođendana Hansa Kristijana Andersena.

Rođendan ovog danskog pisca, koji je svojim bajkama i pričama, obilježio djetinjstvo mnogih generacija, obilježava se u cijelom svijetu. Ova praksa je u tuzlansku biblioteku uvedena prošle godine, i pokazala se kao veoma uspješna uz veliki interes najmlađih Tuzlaka. Kako je gostujući u našem jutarnjem programu Jutro u 7, kazao direktor Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla Edin Jahić, cilj ovakvih aktivnosti je da se djeci približi biblioteka. Prema njegovim riječima, kultura čitanja je na izuzetno niskom nivou, i evidantan je trend opadanja interesa za knjigom.

„Velika je disproporcija kod čitatelja. Imamo najstarije koji jako puno čitaju i one najmlađe koji čitaju školske lektire. Međutim, ta srednja generacija, srednjoškolci, studenti, vrlo malo posjećuju biblioteku, što govori da u posljednjih dvadesetak godina, nisu stekli naviku čitanja knjiga. Ta navika se stiče upravo u školskom uzrastu, kroz obavezne i dodatne lektire. Oni na žalost cijeli život ostaju takvi, a mi koji smo naučili čitati, to nam je postala navika, i ne možemo bez toga“, kazao je Jahić.

U skladu sa Odlukom Upravnog odbora NUB „Derviš Sušić“, besplatna članarina će važiti godinu dana od dana upisa. Kada je riječ o dosadašnjem interesu djece za čitanjem knjiga, u tuzlanskoj biblioteci mogu biti zadovoljni, jer je on u konstantnom porastu.

„Ono što je bitno pomenuti je, da u našoj biblioteci djeluje i Dječiji književni klub, što je našim sugrađanima uglavnom poznato. Sa djecom radi poznata književnica i što je jako bitno prosvjetna radnica, Jagoda Iličić. Oni jako vrijedno rade, imaju svake sedmice okupljanja, kreativne radionice, književne večeri, igraonice i slično“, dodao je Edin Jahić.

Tuzlanska biblioteka će i u nardnom periodu nastaviti posebnu pažnju da posvećuje najmlađima. S tim ciljem je u prošloj godini značajno obogađen i fond knjiga na dječijem odjeljenju.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*