Promocija dokumentarnog filma ” Tuzla u 2. svjetskom ratu ” i izložba “Spomenici iz 2. svjetskog rata na području grada Tuzle”

JP „RTV 7“ Tuzla i JU „Dom mladih“ Tuzla organizuju promociju dokumentarnog filma “Tuzla u Drugom svjetskom ratu” i izložbu “Spomenici iz II svjetskog rata na području grada Tuzle”.

Riječ je o zajedničkom projektu tuzlanskog javnog preduzeća i javne ustanove, od značaja za kulturno-historijsko naslijeđe našega grada. Naime, JP RTV 7 d.o.o.Tuzla, kao pravni sljednik Radio-Tuzle posjeduje dragocjene tonske arhive vezane za historijske činjenice i obraćanja istaknutih historijskih ličnosti Tuzle. Ove izjave su pretočene u tv izdanje i potkrepljene izjavama živih svjedoka toga vremena. Veliku pomoć oko fotografija iz toga doba dao je Arhiv TK. RTV 7 je za potrebe filma snimala i lokacije na kojima su se dešavali značajnih događaji iz perioda II svjetskog rata u Tuzli.

Javna ustanova Dom mladih Tuzla je za izložbu  pod nazivom „Spomenici iz II svjetskog rata na području grada Tuzle“ , obišla lokacije svih spomenika koji su zavedeni u evidenciji Arhiva TK i grada Tuzle. Prilikom obilaska navedenih lokacija u užoj i široj okolici grada ustanovljeno je da je većina Spomen ploča i Spomen obilježja u dobrom stanju, dok je određeni broj njih premješten na nepoznate lokacije ili devastiran.

Pozivamo vas da svojim učešćem uveličate ovaj događaj, koji ćemo upriličiti 3. aprila, 2015.g. u JU „Dom mladih“ Tuzla u 19,00 sati.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*