Nedostaje 250.000 KM da bi djeca s autizmom u TK dobila dom

Centar za autizam Tuzlanskog kantona biti će smješten na prostoru tuzlanske prigradske mjesne zajednice Bukinje, naselje Kolona. Centar ovog tipa jedini je na području Bosne i Hercegovine, a njegova je izgradnja počela u februaru 2015. godine.

– Nakon desetogodišnje pravne borbe Udruženja roditelja djece osoba sa autizmom (URDOSA), uspjeli smo ostvariti jedan od ciljeva, a to je početak izgradnje Centra za autizam u februaru 2015. godine. Vrijednost investicije je 1.220.000 KM. Od prošle smo Vlade TK dobili 300.000 KM, a Hilfswerk Austria će donirati oko 700.000 KM – kazao je za Faktor.ba, predsjednik URDOSA Meho Sadiković te dodao da im nedostaje 250.000 KM kako bi završili projekat.

Planirano je da Centar bude izgrađen do kraja 2015. godine. Da li će to biti tako, kako kaže Sadiković, ovisi o organizaciji Hilfswerk Austria, koja je nosilac projekta i većinski finansijer.

Objekat

– Također, tražili smo da se općinske vlasti iz svih općina s područja Tuzlanskog kantona uključe u finansiranje izgradnje objekta. Nažalost, osim Grada Tuzle, nijedna općina nije podržala izgradnju – dodao je naš sugovornik.

Čekaju odgovor Vlade TK

Centar za autizam prostirati će se na 750 kvadratnih metara, a moći će prihvatiti pedesetak djece s autizmom. Kada se izgradi objekat i kada Vlada Tuzlanskog kantona osnuje JU Centar za autizam TK biti će primljeni prvi štićenici.

unutršnjost objekta centra za autizam

– Pravna borba za osnivanje JU Centar za autizam TK trenutno je jedan od dva najbitnija prioriteta Udruženja. Iz tog smo razloga prije nekoliko dana uputili zahtjev za sastanak Vladi TK kako bi se što hitnije pokrenula procedura osnivanja Javne ustanove. Odgovor još uvijek čekamo – dodala je Emina Altumbabić, pravna savjetnica URDOSA.

Nova radna mjesta

Planirano je da se u Centru zaposli 30 visokoobrazovanih osoba i ostalog pomoćnog osoblja. Zalaganjem URDOSA, a uz pokroviteljstvo Vlade Tuzlanskog kantona, 2013. godine šest osoba edukatori/rehabilitatori, psiholozi/psihoterapeuti i jedan pravnik boravili su u Centru za autizam u Zagrebu na stručnoj obuci i usavršavanju.

centar-za-autizam-zagreb

– Na taj je način nastao prvi certificirani stručni tim za rad s djecom osobama s autizmom i njihovim porodicama. Ovaj tim će biti polazna kadrovska osnova u budućem Centru za autizam. Prednost pri zapošljavanju će imati osobe koje su stekle iskustvo kroz rad Udruženja, različite projekte i pravnu borbu koja traje 10 godina, a sve uz podršku Vlade TK – naglasila je Altumbabić.

Dijagnostički centar

Udruženje okuplja djecu osobe s autizmom i njihove roditelje sa područja cijelog Tuzlanskog kantona, a Centar za autizam će otvoriti vrata djeci iz cijele Bosne i Hercegovine i njihovim roditeljima.

-Ovdje će biti uspostavljen i dijagnostički centar kako bi se moglo utvrditi da li je valjana i pravovremena dijagnoza kod djece – kazao je Sadiković.

(S.H./ Faktor.ba, Foto: URDOSA TK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*