(VIDEO) Uskoro konačna odluka o predmetu ˝Jurišić˝

Pred Vijećem za ratni zločin Apelacionog suda u Beogradu danas je održana statusna konferencija o predmetu ˝Jurišić˝. Riječ je o pretresu po žalbi koju je, na prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, uložio njegov advokat Đorđe Dozet.

Ročište je korektno i brzo završeno, odbrana je zadovoljna i smatra da će Apelacioni sud donijeti pravu odluku, jer je i ranije isti sud bio na strani Jurišića.

Nakon dvosatnog izlaganja iskaza po kojima je Jurišić osuđen, odbrana je iznijela svoju žalbu na prvostepenu presudu, u kojoj je između ostalog, navela i to da je 8 godina dug proces već prešao vrijeme koje podrazumjeva fer suđenje, jer je inače praksa da predmet ne traje duže od 5 godina. Tužilac se nije žalio, ali je uložio kratki prigovor.

Ilija Jurišić prisustvovao je i ovom ročištu uprkos slabijem zdravstvenom stanju. Svojim izgledom nije odavao nervozu niti strah, nego je mirno i dostojanstveno saslušao predstavnike Apelacionog suda, odbrane i tužioca.

Sudije će se nakon današnjeg ročišta povući i bez prisustva javnosti donijeti konačnu presudu. To će biti oslobađajuća ili osuđujuća presuda, a drugi pravac u kojem bi ovaj predmet mogao otići je još jedna rasprava. Odluka bi mogla biti poznata već slijedeće sedmice, a odbrana se nada da će Apelacioni sud i ovog puta biti pravedan i korektan.

Statusnu konferenciju u Beogradu su za RTV7 prokometarisali Đorđe Dozet, advokat Ilije Jurišića i Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda pomirenje, koja već godinama pruža podršku Iliji Jurišiću.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*