Održana Javna tribina o temi “Pristup zdravstvu u povratničkim zajednicama”

Povratnici u RS se od početka 2015. godine ponovo susreću sa problemom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu u federaciji BiH, a naročito u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu.

Ovu problematiku razmatrali su danas članovi Koalicije civilnog društva „Prvi mart“.Oni smatraju da je neophodno iznači rješenja na nivou federalnih i kantonalnih institucija, na način kako je to bilo regulisano u prethodnim godinama.

S tim u vezi Federalni Zavod osiguranja i reosiguranja je u svom finsnijskom planu za 2015. godinu, dostavio zahtjev za povećanjem u iznosu 500.000 KM u odnosu na iznos sredstava koja su iz Budžeta FBiH u pedhodnim godinama izdvajana namjenski za lijećenje povratnika u RS.

Federalni zavod je u nekoliko navrata obavještavao Federalno Ministarstvo zdravstva i Vladu FBiH, da visina sredstava po osnovu namjenskog transfera u svrhu liječenja povratnika u RS, nisu dovoljna za pokriće ukupnih troškova liječenja, obzirom da je broj pacijenata u stalnom porastu.

S druge strane povratnici u RS sa područja TK a po Odluci Vlade TK od 2015. Godine i dalje će moći da ostvaruju pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu u Domovima zdravlja na području TK.

Ovo parcijalno rješenje svakako daje neki vid sigurnosti povratničkoj zajednici ali je bitno utvrditi realno stanje i mogućnosti na cjelokupnom rješavanju ovog problema, koji je uz mnogo drugih problema s kojima se susreću povratnici u RS samo još jedna u nizu otežavajuća okolnost za živote onih koji su odlučili da se vrate u svoje prijeratne domove.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*