Radnici TTU-a na radnim mjestima, ne odustaju od ispunjenja zahtjeva

Nakon održanog sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla su zamrzli štrajk, i od danas su na poslu. Do 17.aprila bi trebali dobiti i dio zaostalih plata, što je jedan od njihovih zahtjeva koje su iznijeli Vladi TK.

Mašine u ovoj fabrici od velikog značaja za metalsku industriju Tuzlanskog kantona, ponovo su u pogonu i rade u punom kapacitetu. Prema dogovorenim poslovima, do kraja ovog mjeseca iznos naloga je oko 300.000 KM, a ukupan iznos dogovorenih poslova je oko 920.000 KM. Prema riječima direktora ovog preduzeća Abdulaha Đulovića, proizvodnja nebi trebala doći u pitanje.

„Mi smo u ovom momentu izgubili dosta kupaca koji su odustali, jer nisu mogli čekati prekid štrajka. U narednom periodu moramo vratiti njihovo povjerenje i dogovarati nove poslove. Ponuda ima, treba ponovo obići kupce, i mislim da bi to u konačnici trebalo donijeti pozitivan rezultat“, izjavio je za RTV7 Đulović.

Od 270 radnika koliko je zaposleno u ovom preduzeća, proizvodni proces pokriva njih 180, a na trenutnim poslovima radi njih oko 100.

Mehmed Terzić predsjenik sindikata podsjeća na zahtjeve za isplatom plata, ali i smjenom direktora i njegovih saradnika.

„Ovdje 80% radnika ne radi, imamo samo oko 20% ugovorenog posla i to je najveći problem. Tu su dva direktora, koji ne mogu da se slože oko poslova, a tu ispaštaju radnici. Jedan nas direktor šalje u Vladu TK da tražimo pomoć, umjesto da obojica idu i traže rješenje“, rekao je Terzić.

Podsjetimo da je račun firme TTU bloiran, i da se svi poslovi obavljaju preko firme ITT, što u procesu proizvodnje otežava praćenje finansijskih tokova. Prema riječima direktora Đulovića, potrebno je što prije otvoriti novi račun TTU-a, što je nedavno bilo i dogovoreno. Menadžment ove firme tvrdi, da su sporazume blagovremeno dostavili Zavodu zdravstvenog osiguranja, Zavodu za zapošljavanje i Poreskoj upravi, ali su dobili odbijenice, dok pomenute institucije od svojih nadležnih organa, ne dobiju potrebnu dokumentaciju. O svemu je kaže Đulović, upoznat i resorni kantonalni ministar.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*