Sjever Evrope diže vojnu spremnost: ‘Rusija sije razdor u Evropi, moramo biti spremni’

Nordijske zemlje nazvale su Rusiju, u zajedničkom saopćenju, najvećom prijetnjom po sigurnost Evrope i dogovorile intenzivniju saradnju na polju odbrane i veću solidarnosti s baltičkim državama.

Ministri odbrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda su u saopćenju objavljenom u najtiražnijem norveškom dnevnom listu Aftenposten istakli da sjeverna Evropa mora da bude spremna za moguće krize ili incidente izazvane od strane Rusije, prenosi agencija Reuters.

”Ruski lideri su pokazali da su spremni da u praksi i efikasno upotrebe vojna sredstva kako bi ostvarili svoje političke ciljeve, čak i kad to podrazumjeva kršenje principa međunarodnog prava” – navodi se u saopćenju, čiju je autentičnost potvrdilo norveško Ministarstvo odbrane.

”Na Baltiku i našim sjevernim područjima se bilježi pojačana vojna i obavještajna aktivnost. Ruska vojska nas izaziva duž naših granica, a u Baltičkom moru je došlo do nekoliko slučajeva povrede granice”- istakli su ministri nordijskih zemalja.

Zajedničko saopćenje će tokom narednih dana biti objavljeno kao uvodnik u tiražnim listovima svih nordijskih zemalja.

Finska, koja graniči s Rusijom, i Švedska nisu članice NATO, ali sve intenzivnije sarađuju sa tom alijansom.

To zajedničko saopćenja je do sada jedan od najoštrijih odgovora na poteze Rusije, koja je prije godinu dana pripojila poluostrvo Krim, što je izazvalo rast tenzija u Evropi.

Ruski potezi predstavljaju najveći izazov po sigurnost Evrope. Ruska propaganda i političko manevrisanje doprinose sijanju nesloge između zemalja, kao i unutar organizacija poput NATO-a i EU – upozorili su ministri nordijskih zemalja.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*