Bivšem federalnom zastupniku Osmanoviću dvije i po godine zatvora zbog mita

Vijeće Općinskog suda Tuzla pod predsjedavanjem sutkinje Alme Mulabdić osudilo je Midhata Osmanovića na dvije godine i šest mjeseci zatvora, a Velida Torića na dvije godine zatvora zbog produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja i uzimanja dara.

Optužnica je Midhata Osmanovića, bivšeg federalnog zastupnika i člana Stranke za BiH, teretila za krivično djelo protuzakonitog posredovanja i podstrekavanja na krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno da je kao službena osoba u insituticiji Federacije BiH iskoristio položaj i podstrekavao Torića da iskoristi svoj položaj i njemu pribavi novčanu korist od 20.000 KM.

Velid Torić optužen je za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, jer je kao službena osoba, odnosno v. d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja iskoristio položaj i pribavio Osmanoviću 20.000 KM.

Osmanović je uhapšen u Hotelu Tuzla u trenutku kada je od Enese Nišić uzimao kovertu s novcem. Zauzvrat je Osmanović preko Torića dogovorio da Nišić bude primljena u stalni radni odnos u ZZO – Poslovnica Srebrenik.

Kantonalno tužilaštvo će o eventualnom ulaganju žalbe odlučiti nakon što dobije pismeni opravak presude, dok je Mensur Radončić, advokat osuđenog Osmanovića, najavio ulaganje žalbe jer smatra kako je napravljeno niz propusta tokom suđenja i da je presuda donesena pod pritiskom javnosti.

Midhat Osmanović je naveo kako je riječ o montiranom političkom postupku i da će to u drugostepenom postupku i dokazati. U kaznu je uračunato i vrijeme koje su Osmanović i Torić proveli u istražnom pritvoru.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*