Nova evropska platforma protiv bacanja hrane u otpad

Povrće loše kvalitete, jogurti kojima istječe rok trajanja i druga hrana koja bi inače završila na otpadu mogu se donirati ili prodati po sniženim cijenama u korist karitativnih organizacija putem nove evropske internetske platforme kojom se želi smanjiti bacanje hrane, prenosi France Presse.

Platforma Foodwe, pokrenuta u Belgiji potkraj prošle godine, proizvođačima i distributerima omogućuje donaciju takve hrane ili njezinu prodaju po najviše 60 posto tržišne cijene.

Platforma na tri jezika počela je prošle sedmice s radom u Francuskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Irskoj i Škotskoj, a planira se širenje i na druge zemlje.

Inicijativom se želi smanjiti bacanje hrane koja je zdravstveno ispravna ali za njom nema potražnje s obzirom na to da u Evropskoj uniji svake godine propadne 89 miliona tona hrane, a istodobno 16,9 posto građana živi ispod granice siromaštva. Tom hranom moglo bi se nahraniti 200 miliona ljudi.

U slučaju da se ništa ne poduzme po tom pitanju, procjenjuje se da bi se do 2020. u EU bacalo do 126 miliona tona hrane na godinu, objašnjavaju organizatori, prenosi portal croenergo.eu.

Na svjetskoj razini svake godine propadne ili se baci gotovo trećina proizvedene hrane ili oko 1,3 milijarda tona, a ako se sadašnji demografski i potrošački trendovi nastave UN procjenjuje da će do 2030. čovječanstvu trebati dvije Zemlje.

“Želimo smanjiti bacanje hrane u EU za milion tona”, rekao je za France Presse pokretač platforme Olivier Neufkens, 45-godišnji belgijski poduzetnik.

Projekt je do sada privukao oko 150 partnera, uključujući dvadesetak belgijskih proizvođača. U Belgiji je do sada putem te platforme donirano 18 tona hrane.

Neufkens kao primjer navodi jednog proizvođača bio piletine koji je bacao između 150 i 200 kilograma pilećih krilaca koje nije uspijevao prodati, a sada ih prodaje po upola manjoj cijeni. Piletinu karitativnim organizacijama isporučuje besplatno. Priključio im se i jedan uvoznik čokolade, kaže.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*