Svečana akademija u povodu akreditovanja Univerziteta u Tuzli

Na Univerzitetu u Tuzli danas je bilo svečano. Povod je dobijanje Akreditacija, iz Državne agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka, izvršila je ocjenjivanje i reviziju kvaliteta, i dala preporuke o akreditaciji ove visokoškolske ustanove.

Sve visokoškolske ustanove u našoj zemlji, koje žele da se akredituju, moraju pokazati da ispunjavaju jedinstvene kriterije, koji važe u cijeloj Evropi. Provjere tih kriterija obavlja komisija, koju imenije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Kako nam je kazao direktor ove agencije Husein Namić, Univerzitet u Tuzli je morao ispuniti devet glavnih kriterija. Neki od njih su rukovođenje i upravljanje institucijom, kao i da li je strategija usklađena sa misijom pomenute agencije, i da li postoje mehanizmi praćenja te strategije.

Rekotor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, pojasnio nam je šta akreditovanje konkretno znači za ovu ustanovu i studente.

„Ono što je vrlo važno je da svi naši aplikanti na različite vrste stipendija ili boravaka u inostranstvu, mogu uzeti broj rješenja za akreditaciju, i pojačati svoju aplikaciju na djelatnost stranom univerzitetu. Studenti dobijaju veću mogućnost za mobilnost, a diplomanti, magistranti, i doktoranti našeg univerziteta, dobijaju jednak status sa ostalim priznatim univerzitetima zapadne Evrope“, kazao je Halilović.

Od 47 registoravanih visokoškolskih ustanova sa dozvolom za rad u Bosni i Hercegovini, njih 13 je uzpisano u registar, a za njih devet je pokrenuta procedura akreditovanja. Nakon ovog koraka, slijedi i akreditovanje studentskih programa na univerzitetima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*