Brammertz traži provedbu odluke Žalbenog vijeća o Šešeljevu povratku u Haag

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz zatražio je u utorak od žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedu odluke o povratku vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u haški pritvor.

Raspravno je vijeće, umjesto da odmah izda nalog i provede odluku Žalbenoga vijeća od 30. ožujka o Šešeljevu vraćanju u pritvor, zatražilo novo izvješće o njegovu zdravstvenu stanju, javila je Hina.

“Raspravnom vijeću nije ostavljen diskrecijski prostor za odlučivanje trebaju li opozvati privremenu slobodu ili za vremenski okvir provođenja odluke”, poručio je Brammertz.

“Nema opravdanja za takvo kašnjenje u provedbi jednoznačne odluke žalbenoga vijeća”, piše Brammertz i dodaje da je u kontekstu provedbe odluke žalbenoga vijeća Šešeljevo zdravstveno stanje irelevantno.

Žalbeno vijeće ICTY-ja odlučilo je da se Šešelj mora vratiti u pritvor zbog njegovih izjava da se dobrovoljno u Haag više ne vraća što je protumačilo kao kršenje uvjeta za boravak na privremenoj slobodi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*