“Pogledaj dva puta i spasi život”

Akciju podizanja svijesti o bezbjednosti u saobraćaju pod nazivom “POGLEDAJ DVA PUTA I SPASI ŽIVOT” organizuje Moto klub “Tuzla” u saradnji sa MUP-om TK i Moto klubovima iz Tuzlanskog kantona.
Akcija je zamišljena u vidu podjele letaka pripremljenih od strane Udruženja građana Moto klub “TUZLA” kao i teoretsko- praktičnoj nastavi za mlade motocikliste i mopediste planiranoj  zadnjeg dana akcije.

Razlog same akcije su učestale nesreće motociklista na početku sezone i to, na žalost, često sa smrtnim ishodom. Najčešći uzroci nesreća su: nepažnja vozača automobila koji su se tokom zimskog perioda odvikli od prisutnosti motociklista u saobraćaju ; zatim neodgovornost i neiskustvo samih motociklista koji nisu svjesni još uvijek hladne, masne i prljave podloge naših puteva kao i potrebi nošenja zaštitne opreme. To se posebno odnosi na mlade momke vrele krvi koji jedva čekaju prve zrake sunca da istjeraju svoje motocikle i osjete adrenalin koji teče kroz vene, zaboravljajući pri tome na opasnosti koje vrebaju na cesti naročito za njih koji su, uz bicikliste i pješake, prema statistikama najugroženiji učesnici u saobraćaju..

Letak sa jedne strane sadrži upozorenja i informacije za motocikliste vezane za obavezno nošenje zaštitne kacige i opreme, poštivanje saobraćajnih propisa itd…. A sa druge strane upozorenja ostalim vozačima na početak moto sezone i samim tim prisustvo motociklista na cestama.

Letke će dijeliti članovi Moto klubova u saradnji sa policijskim patrolama na terenu prilikom zaustavljanja vozila, prvenstveno motociklista, a onda i svih ostalih. Akcija je planirana na području cijelog Kantona u organizaciji Moto kluba “Tuzla” uz podršku Moto klubova iz susjednih opština: MK “Motorhead” Gornja Tuzla, MK “Geargrinder” Tuzla, MK “BikerBoys” Puračić, MK “Lutalice” Gračanica I MK “Kojoti” Srebrenik

Akcija podjele letaka na policijskim punktovima širom TK je planirana za srijedu i četvrtak, 15. i 16. aprila. 2015. godine od 16:00 do 18:00 sati, dok je u petak ,17. aprila od 17.00 do 18:00 sati planirana teoretsko -praktična nastava za mlade vozače koja će se održati na kompleksu JKP Panonika u Tuzli.

Završni dio akcije je defile vožnja svih učesnika uz policijsku pratnju kroz grad u petak,17.aprila,u 18:00 sati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*