Potpisan Memorandum koji će poboljšati kvalitet praktične nastave u Rudarskoj školi

U Mješovitoj srednjoj Rudarskoj školi, danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma o saradnji ove škole, sa rudnicima Kreka, Đurđevik, Vijenac, Ingram, i preduzećem Rudar doo.

Cilj Memoranduma je stvaranje uslova za poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa, i stručnog osposobljavanje učenika, te jačanje povezanosti sistema obrazovanja, sa potrebama privrede i tržišta rada.

Kako je prilikom potpisivanja kazao Miralem Derdelez, direktor Mješovite srednje Rudarske škole, riječ je o višestruko značajnom projektu, ne samo za učenike škole i privredna društva, nego i za lokalnu zajednicu.

„Konkretno za učenike, to će značiti organizovaniju praktičnu nastavku, za koju će imati obezbjeđen prevoz i topli obrok. Pored toga privredna društva koja su zainteresovana za učenike koji se dobro pokažu, moći će realizovati prijem u radni odnos. Takođe će biti izvodivo odrađivanje pripravničkog staža za učenike rudarske i geološko-tehničke sturke“, kazao je Derdelez.

Asmir Kadrić direktor preduzeća Rudar d.o.o. Tuzla, podjestio je da ovo nije prvi put da sarađuju sa ovom tuzlanskom školom.

„Mi smo prije četiri mjeseca potpisali jedan ugovor o stipendiranju deset učenika Rudarske škole. Pošto se isključivo bavimo izvođenjem rudarskih radova, i u budućnosti računamo na kadrove koje će edukovati ova škola“, izjavio je za RTV7 Admir Kadrić.

Pored navedenog, Memorandum omogućava prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zaposlenika privrednih društava, te zajedničku organizaciju stručnih seminara.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji između Rudarske škole i rudnika, podržali su i ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović, i kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsada Begović.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*