Obilježavanje Svjetskog dana radioamaterizma

Radio klub Elektrotehničkog fakulteta E74ETF i Asocijacija radioamatera u Bosni i Hercegovini sutra će održati svečanu sjednicu povodom obilježavanja Svjetskog dana radioamaterizma, 90 godina postojanja Međunarodne radioamaterske unije i 150 godina od formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije.

Iz Asocijacije ističu da je Bosna i Hercegovina od 1992. članica Međunarodne unije za telekomunikacije, koja je agencija Ujedinjenih naroda posvećena informatičko-komunikacijskim tehnologijama (ICT).

Navode da radioamateri postaju vidljivi u zajednici kad nastane vanredno stanje uzrokovano prirodnim nepogodama ili nepogodama uzrokovanim ljudskim djelovanjem.

Obilježavanje godišnjice koriste da skrenu pažnju na ICT obrazovanje milenijumske generacije za tržište rada iza 2020. godine.

Na svečanosti će biti upriličena i dodjela radioamaterskih licenci Regulatorne agencije za kominikacije novim radioamaterima – studentima Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, najavljeno je iz Asocijacije radioamatera u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*