Sud BiH – Počelo sudjenje za ratne zločine na području Zvornika

Suđenje devetorici nekadašnjih pripadnika policije i Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločin počinjen na području Zvornika, počelo je pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Na teret im je stavljeno da su učestvovali u progonu u okviru kojeg je sredinom jula 1992. godine u selu Lokanj ubijeno najmanje 67 civila bošnjačke nacionalnosti. Za ovaj zločin optuženi su komandir interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku Goran Maksimović i njegov zamjenik Ljiljan Mitrović.

Optužnica tereti i komandira Lokanjske čete Zvorničke brigade Slavka Perića te pripadnike ove jedinice: Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Cvjetka Popadića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića.

– Dokazaćemo da je kolona od preko 120 civila koja je krenula iz Teočaka, a u kojoj je bilo žena i djece, napadnuta. Kolona nije bila nikakav vojni faktor niti je predstavljala prijetnju. Međutim, oni su bili nepoželjni – navela je tužiteljka Dika Omerović.

Ova kolona, po optužnici, napadnuta je 14. jula 1992. godine ili približno tog datuma, a napad je organizirao tadašnji načelnik SJB Ugljevik Vinko Lazić koji je trenutno nedostupan. Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali napadu, čuvanju i sprovođenju 76 civila, od kojih je na više lokacija njih 67 ubijeno.

Navode optužnice Tužilaštvo planira dokazivati saslušanjem 138 svjedoka. Odbrana prvooptuženog Maksimovića najavila je da će pozvati 40 svjedoka koji će govoriti o tome kako je i ko planirao ovaj teški zločin.

– Naš prvi i glavni svjedok je Lazić, a drugi Radivoje Đorđić, koji će se, nadam se, oporaviti… Želim da dokažem da mog klijenta niko ništa nije pitao – kazao je branilac Duško Tomić.

Đorđić je bio prvobitno optužen u ovom predmetu, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti. Odbrane Stevanovića i Lazarevića najavile su da će osporavati kvalifikaciju “zločin protiv čovječnosti”.

Oni su izrazili sumnju da je ova kvalifikacija stavljena na teret optuženima samo kako bi im sudili po Krivičnom zakonu BiH, koji predviđa kaznu do 40 godina zatvora.

– Prvi kontakt s kolonom bio je iznad srpskih kuća u Lokanju kada su ubijena četvorica iz srpske straže. Sve što se kasnije desilo jeste neprofesionalno postupanje komandira, ali oni nisu napali Teočak, već su bili napadnuti – rekao je branilac Dragan Gotovac.

Prva dva svjedoka Tužilaštva BiH bit će saslušana u maju, nakon što se pronađe slobodno mjesto u sudnici, javlja BIRN – Justice Report.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*