Zvizdić s Bomberger razgovarao o ubrzanju procesa pronalaska nestalih osoba

Pedsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić održao je danas sastanak s generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger i tom prilikom istaknuo da vlasti u BiH moraju održati sistematičan, profesionalan i nepristran pristup pronalaženju nestalih osoba, iako je prošlo gotovo 20 godina od okončanja sukoba.

Bomberger je obavijestila predsjedavajućeg Vijeća ministara o ICMP-ovom izvještaju Pregled stanja koji detaljno opisuje napore poduzete na pronalaženju nestalih u BiH tokom posljednjih dvadeset godina.

Zvizdić je rekao da ključnim institucijama, odgovornim za rješavanje pitanja nestalih osoba, odnosno Institutu za nestale osobe BiH i Tužiteljstvu BiH, mora biti pružena podrška kako bi izvršili svoj dio zadatka, naglasivši koliko je važno da se u procesu pronalaženja skrivenih grobnica širom zemlje primjenjuju svi raspoloživi metodi.

Bomberger je naglasila hitnu potrebu potpune primjene Zakona o nestalim osobama. Iako je zakon donesen 2004. godine, ključne odredbe, poput osnivanja fonda za porodice nestalih osoba još uvijek nisu zaživjele.

Istaknula je da država mora ostati aktivna i podržati institucije uključene u ovaj proces, odnosno Institut za nestale osobe, Tužiteljstvo BiH i sudove, te da se mora osigurati budžet za nesmetano funkcioniranje INO-a.

– Vijeće ministara mora preuzeti punu kontolu nad ovim uspješnim procesom i punu odgovornost za nadzor nad upravljačkim organima INO-a, te njegovo restruktuiranje kako bi bio u skladu sa ostalim državnim institucijama – rekla je generalna direktorica ICMP-a.

Ona je navela da je ICMP postigao gotovo 15.000 identifikacija od 2001. godine, kada je uvedena analiza DNK u proces identifikacije nestalih u BiH.

– Analiza DNK je naučni proces, nema ništa zajedničkoga sa etničkom pripadnošću ili politikom – ukoliko relevantne institucije imaju podršku svih nivoa vlasti i svih političkih stranaka, te aktivnu saradnju sa udruženjima porodica nestalih osoba, bit će u mogućnosti nastaviti sa procesom identifikacija, a to je ishod kojem svi težimo – kazala je ona.

ICMP je ove sedmice u Banjoj Luci okončao niz okruglih stolova koji su održani širom zemlje, gdje su akademici i drugi stručnjaci za pitanje nestalih osoba razgovarali o preporukama iznesenim u Pregledu stanja, te o predloženim strategijama održavanja procesa identifikacije osoba koje se još uvijek smatraju nestalima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*