OHR: Deklaracija NSRS dovodi u pitanje provođenje Dejtonskog sporazuma

Institucije na svim nivoima imaju jasnu dužnost da poštuju i provode odluke Ustavnog suda, te tako ispune svoje obaveze iz Mirovnog sporazuma, navodi se u pisanoj izjavi OHR-a povodom usvojene deklaracije u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska.

– OHR i druge članice međunarodne zajednice iznijele su jasan stav o deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske, koja dovodi u pitanje posvećenost vlasti RS provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i vladavini prava u BiH – navodi se u saopćenju.

Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su “konačne i obvezujuće” – u skladu sa Daytonskim Mirovnim sporazumom, i to nijedna deklaracija ne može promijeniti.

Institucije na svim nivoima imaju jasnu dužnost da poštuju i provode odluke Ustavnog suda, te tako ispune svoje obaveze iz Mirovnog sporazuma.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjoj sjednici Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, kojom je neprihvatljivim ocijenjeno ukidanje 9. januara – Dana Republike Srpske, prenosi Anadolu Agency.

Od 66 poslanika prisutnih na sjednici, za usvajanje Deklaracije glasala su 63 poslanika, dok su trojica bila protiv.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*