Vlaseničke žrtve ispraćene iz Tuzle: U tabutima su i kosti 7-godišnjeg Edisa

Tabuti sa kostima pet žrtava koje su ubijene tokom etničkog čišćenja 1992. godine u Vlasenici, danas su u poslijepodnevnim satima ispraćeni ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

Ispraćaju tabuta prema Vlasenici, gdje će sutra na mezarju Rakita biti klanjana kolektivna dženaza, prisustvovali su članovi porodica ubijenih, predstavnici vlaseničkih udruženja, Islamske zajednice i drugi građani.

Među žrtvama koje će sutra biti ukopane nalazi se i 7-godišnji dječak Edis Hajdarević, te maloljetnik, 17-godišnji Dijan Dragić.

Pored Edisa i Dijana, bit će ukopani i Salko Merić, koji je imao 34 godine i Sakib Saračević, koji je za vrijeme ubistva imao 29 godina. Peta osoba koja će biti ukopana je Duda Dautović.

Inače, u etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Vlaseničani još uvijek traže nekoliko stotina svojih najmilijih. Posljednjih godina nije otvorena nijedna masovna grobnica.

Za zločine u ovom gradiću su osuđene tek tri osobe.

(S. Karić / Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*