Sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice danas na sjednici razgovarali su o radu pododbora posebno podbora za “Marš mira”, koji je jedna od važnih aktivnosti u okviru ukupne organizacije obilježavanja.

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Ćamila Durakovića sjednica Organizacionog obora bila je izvještajnog karaktera.

Istaknuo je da program obilježavanja još nije usvojen u konačnici. Najavio je određene izmjene u Memorijalnom centru odnosno da će narednih dana firma, odabrana putem tendera, ući u izgradnju platoa na kojem će stajati zvaničnici.

Sjednici Organizacionog odbora u Srebrenici prisustvovao je resorni federalni ministar Edin Ramić, s obzirom da, kako je kazao Duraković, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice dobrim dijelom i finansira te aktivnosti.

Duraković kaže da je ministra Ramića informirao i o trenutnoj situaciji u toj općini, te o aktivnostima započetim s ranijim sazivom Ministarstva.

– Izrazio je čvrstu volju i želju da se Srebrenici i generalno toj regiji pomogne, posebno s ostvrtom na ekonomski održiv povratak – kazao je Duraković.

Dosad je zvanično identificirano 49 žrtava genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine, koje će biti ukopane u Potočarima 11. jula ove godine.
Iz Organizacionog odbora kažu da su za obilježavanje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici upućene pozivnice većini svjetskih lidera za prisustvovanje tom događaju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*