Oružana skupina s Kosova napala postaju makedonske granične policije

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u utorak da je tokom noći skupina od oko 40 naoružanih muškaraca nakratko zauela policijsku postaju u udaljenom planinskom selu Gosince, u blizini granice s Kosovom, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski rekao je da se napad dogodio u 2.30 ujutro, kada je skupina razoružala četiri policajaca koji su bili na dužnosti u to vrijeme.

Kotevski je rekao da su pripadnici naoružane skupine, koji su govorili albanski, dali policijskim službenicima pola sata da napuste policijsku postaju, prije nego što je i sama skupina napustila područje, a sa sobom odnijela i oružje policijskih službenika.

Trojicu policajaca su vezali, dok je četvrti ostao slobodan i oslobodio je ostale nakon što je skupina pobjegla. Kada su razoružani policajci, koji su također ostali i bez svojih mobitela, napustili policijsku stanicu, čuli su pucnje iz automatske puške.

MUP pretpostavlja da je dobro naoružana skupina došla iz susjednog Kosova. Nosili su oznake sa simbolima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ili Narodne oslobodilačke vojske.

Kotevski je također dodao da je vođa grupe sve snimao kamerom dajući političke komentare dok su njegovi ljudi vezali policajce. Govorio je o makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, vođi albanske koalicijske stranke Ali Ahmetiju, i o Ohridskom okvirnom sporazumu kojim je okončana albanska pobuna u Makedoniji iz 2001. godine.

-Napadači su policajce vezali lisicama, tukli jednog od njih, i kamerom snimali cijeli događaj. Vođa grupe je govorio na albanskom, a njegov prevoditelj, koji je govorio na lošem makedonskom, rekao je policajcima da su oni iz OVK, a da ih Ahmeti i Gruevski ne mogu spasiti, da žele vlastitu državu, da odbijaju prihvatiti Ohridski okvirni sporazum, i da će ubiti makedonske policajce ako se vrate u policijsku postaju – rekao je Kotevski, dodajući da MUP trenutno poduzima korake kako bi rasvijetlio cjelokupan događaj.

Gosince, selo koje se nalazi u većinski albanskom dijelu Makedonije, bilo je jedno od sela zahvaćenih pobunom pod vodstvom Ahmetija i Oslobodilačke vojske Kosova koja je rezultirala stotinama ubijenih, a okončana je političkim sporazumom kojim je OVK transformirana u stranku koja je ostala na vlasti kao dio koalicijske vlade nakon 2001. godine.

Dodao je da je MUP okarakteriziralo događaj kao teroristički napad, da ga je shvatio veoma ozbiljno, a zbog datih okolnosti nije bio u mogućnosti otkriti dodatne informacije o njihovim aktivnostima na terenu.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*