Evropski lideri danas o zaustavljanju trgovine migrantima

Lideri država članica Evropske unije (EU) okupit će se u četvrtak u Briselu da bi razmotrili mjere na zaustavljanju trgovine migrantima poslije brodoloma tokom vikenda kada se u Mediteranu utopilo 900 osoba.

U Nacrtu dokumenta u koji je uvid imala agencija AFP, predviđa se “obavezivanje evropskih lidera da preduzmu sistematske akcije na identifikovanju, lociranju i uništavanju brodova prije nego što plovila iskoriste trgovci ljudima (migrantima)”.

Istovremeno, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogerini pozvana je da odmah počne pripreme za moguću sigurnosnu  operaciju i odbrambenu politiku u tom smislu, a u skladu s međunarodnim pravom, dodaje se u Nacrtu.

Evropska unija je u ponedjeljak iznijela akcioni plan od 10 tačaka u pokušaju da nađe odgovor na priliv ilegalnih miganata i preduprijedi nove tragedije.

Plan je predložila Evropska komisija a podržali su je ministri vanjskih i unutrašnjih poslova EU na hitnom sastanku u Luksemburgu.

Plan predviđa povećanje finansijskih sredstava i broja brodova i opreme koji su na raspolaganju u okviru operacije EU za zaštitu granica “Triton” i “Posejdon”, prenosi agencija Reuters.

“Triton”  je prošle godine zamijenio mnogo opsežniju  italijansku operaciju “Mare Nostrum” koja je imala za cilj spasavanje izbjeglica iz mora zato što su neke članice EU odbile da je dalje finansiraju.

EU će, kako se navodi u akcionom planu,  učiniti sistematski napor da uhvati i uništi brodove koje koriste trgovci ljudima koristeći operaciju “Atlanta” kod obala Somalije kao model. To će biti kombinovana civilno-vojna operacija, prenosi Reuters.

Grupa za ljudska prava nevladine organizacije Amnesty International (AI) pozvala je evropske lidere, uoči današnjeg hitnog samita u Briselu, da počnu s humanitarnom operacijom, kako bi okončali spiralu tragedija na brodovima s mediteranskim migranatima.

U izvještaju objavljenom u srijedu, AI je krizu nazvao “evropskom tonom srama” i zatražio hitno osiguravanje adekvatnih brodova, aviona i drugog sredstava da patroliraju kada se nalaze nečiji životi u opasnosti, prenosi AFP.

Italijanski premijer Mateo Renci rekao je da Evropska unija mora da ima jedinstven stav prema problemu prebacivanja migranata iz afričkih zemalja.

Govoreći dan uoči vanrednog sastanka lidera EU o tom problemu, Renci je rekao da je veoma optimističan da će EU promijeniti taktiku po pitanju migranata, prenosi Reuters.

Strahuje se da je čak 900 migranata poginulo kada je brod, kojim su krenuli iz Libije u noći subota na nedjelju, pretrpio brodolom. Ta nesreća izazvala je pozive da se preduzmu odlučnije akcije kako bi se zaustavio talas ljudi koji bježe iz Afrike zbog rata i teškoća.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*