Svjetski dan plesa

Univerzitetski plesni klub u saradnji sa Univerzitetskim sportskim društvom i Fakultetom za tjelesni odgoj i sport
će u nedjelju, 26.aprila.2015. godine, povodom Svjetskog dana plesa, organizirati  Plesno veče u kojem će učestvovati  vrhunski  plesači i oni  koji manje poznaju plesne vještine.  Organizirat će se I plesne radionice  popularnih plesova Salse i Bachate.

Svjetski dan plesa  slavi se od 1982. godine  29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog pozorišnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.
“Naš osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana plesa je podići svijest o značaju bavljenja plesom, potaknuti sve starosne dobi da se bave plesom kao rekreacijom.  Senad Softić predsjednik Upravnog odbora Plesnog kluba pozvao je sve studente, zaposlenike Univerziteta i građanstvo da se pridruže plesnoj večeri.

Plesno veče će se održati u Hotelu Tuzla (restoran “Breza”) sa početkom u 19:30 sati.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*