Razmatrana uplata druge tranše za procesuiranje ratnih zločina

Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na tematskom sastanku danas u Tuzli je razmatralo uplatu druge tranše finansijskih sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina sudovima i tužilaštvima u 2015. godini iz Projekta IPA 2012/2013.

Današnjem tematskom sastanku nazočili su članovi Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, rukovodioci pravosudnih institucija korisnika ovog projekta, predstavnici institucija nadležnih za usvajanje Strategije reforme sektora pravde u BiH kao i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija.

Predsjednik ovog nadzornog tijela Milorad Novković kazao je da je vrijeme za usvajanje strategije za reformu pravde, odnosno da je taj dokument koji se usvaja za 2014.godinu već odavno trebao biti usvojen.

– Kada je u pitanju stub dva te strategije, a to je rad pravosudnih institucija, u slučaju da neće biti usvojena strategija za reformu sektora pravde ozbiljno se dovodi u pitanje implementacija strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH, u što domaća i međunarodna javnost već duži niz godina ulaže napore i sredstva, dovodi se u pitanje privođenje pravdi onih koji su počinili krivična djela ratne zločine – poručio je Novković.

Ističe da je prošle godine potpisan memorandum između delegacije EU i države BiH koje zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, zatim između Nadzornog tijela delegacije EU i svakog korisnika tih sredstava i Nadzornog tijela, te u jednoj odredbi memoranduma je navedeno da druga tranša sredstava neće biti doznačena ukoliko se ne usvoji strategija za reformu sektora pravde u BiH.

– Mi smo danas zakazali ovu tematsku sjednicu, a Nadzorno tijelo od decembra ulaže napore kod svih institucija koji su nadležne za usvajanje navedene strategije i danas šaljemo ozbiljnu poruku svim onima koji su zaduženi za usvajanje Strategije, ukoliko to ne bude u skorije vrijeme urađeno, dovodi se u pitanje dalja implementacija startegije za procesuiranje predmeta ratnih zločina i zasigurno da 41 lice zaposlena u pravosudnim institucijama BiH ostaju bez finansijskih sredstava IPA fondova za rekonstrukcijiu sudova – naglasio je Milorad Novković.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*